Placement Paper - TCS 2

1. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD ?
Ans. PEASA (hint: in the first word, the alphabets of the jumbled one is three alphabets after the corresponding alphabet in the word SURMISE. S = V-3, similarly find the one for SHDVD)

2. If DDMUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as ---------
Ans. QCEIL (hint: Write both the jumbled and the coded word as a table, find the relation between the corresponding words, i.e C= D-1, N=M+1 & so on

3. In the word ECONOMETRICS, if the first and second , third and forth ,forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
Ans. word is CENOMOTEIRSC tenth word is R

4. Find the result of the following __expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation:  M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
Ans. 19

5. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory?
6. Find the physical quantity in units from the equation: (Force*Distance)/(Velocity*Velocity)
Ans. Ns2/m
7. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".
Ans: 621

8. If f(0)=1 and f(n)= f(n-1)*n, find the value of  f(4).
Ans: 24

9. Convert the decimal number 310 to the base 6.
Ans: 1234
10. Find the missing number in the series: 2,    5,  __ ,    19 ,    37,     75
Ans: 9

11. In a two-dimensional array, X(9,7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X(1,1) is 3000, find the address of X(8,5).

12. Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an 8-bit computer, and express the answer in its decimal value.
A   0  0  0  0  1  1  1  1
B   0  0  1  1  0  0  1  1
C   0  1  0  1  0  1  0  1
(AU(B-C))   ?
Ans. 29

13. Complete the series 2, 7, 24, 77,__  (hint: 2*12= 24, 7*11= 77, therefore 24*10= 240)
Ans: 240

14. Consider the following diagram for answering the following questions:
A. Find the difference between people playing cricket and tennis alone.
Ans: 4
B. Find the percentage of people playing hockey to that playing both hockey and cricket.

C. Find the percentage of people playing all the games to the total number of players.
Ans: 6%

15. One more question of the same type (Same type of diagram; of course in a different set)

1. How many more or less speak English thanFrench?

2. What % people speak all the three languages?

3. What % people speak German but not English?

{In another set cricket, hockey and tennis are changed with the name of some computer languages, such as Java, Cobol, Fortran (may be some other name)}

16. Select the odd one out
a. Oracle                             b.
Linux                             c. Ingress         
d. DB2

17. Select the odd one out
a. SMTP                             b. WAP
c. SAP               
d. ARP

18. Select the odd man out.
a. Java                                 b.
Lisp                                   c. Smalltalk  
d. Eiffel

19. Which of the following are orthogonal pairs?
a. 3i+2j                               
b. i+j                                     c. 2i-3j  
d. -7i+j

20. Number of faces, vertices and edges of a cube
a. 12,8,6                               
b. 4,6,8                             c. 6,8,12       
d. 6,12,8

21. Given a Bar Chart showing the sales of a company.
(In Figure) The sales in years as shown in the figure
are (in crores) 1998-1999 - 130, 1997-1998 - 90,
1996-1997 - 90, 1995-1996 - 70

1. The highest growth rate was for the year
Ans. 1998-1999

2. The net increase in sales of the company in the
year span of 1995-1999
Ans. 60 crores.

3. The lowest growth rate was for the year
Ans. 1997

22. Find the value of the decimal number to the base 7.
Ans. 1436.

23. Complete the series:5,6,7,8,10,11,14,__.
Ans. 15

24. If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) ‘s address is 1245 and then address of (5,7) is ----------

25. In which of the system, decimal number 384 is equal to 1234?

26. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?

27. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.

28. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?

29. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied ?

30. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and
1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total
of laying the cable.
Ans. Rs. 22,500 (hint: the plantis on the other side of the plant i.e. it is not on the same side as the river)

{There are two questions, both showing a curve. In the first one, you have to identify the curve. In the second one you have to Write the equation of the
curve. In }


Disclaimer: These are questions/Answers posted by various candidates over years, TutionCentral(TC) does not assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness or usefulness of the information. Information provided in the site is solely intended for general guidance purpose and assumes the reader of the page full responsibility of use.


Previous Post
Next Post