Important- Basic Banking Awareness Questions

 1. MICR code consists of how many digits?
Ans: 9 digits.
(First three digits denotes city, next three digits representing the bank and the last three digits representing the bank branch)
2. What is the minimum limit in RTGS system?
Ans: 2 lakhs (there is no upper limit in RTGS)
3. What is full form of CTS?
Ans: Cheque Truncation System
4. Under which service, customers may access their bank account and perform basic transactions from any of the member branch offices.
Ans: Core Banking Solution (CBS)
5. Exchange of cash flow in different currency is known as:
Ans: Currency Swap
6. Assets or loans which stop performing after 90 days is known as:
Ans: Non Performing Asset (NPA)
7. Who controls the Monetary Policy in India?
Ans: RBI (Reserve Bank of India) 8. Which card is issued by NPCI (National Payments Corporation of India)?
Ans: RuPay Card
9. Definition of Current Account deficit:
Ans: A measurement of a country's trade in which the value of goods and services it imports exceeds the value of goods and services it exports.
10. Full form IFSC –
Ans: Indian Financial System Code
11. Commercial paper can be issued for a maximum period of:
Ans: 365 days or 1 year.
12. The Mutual funds in India follow accounting standards laid by:
Ans: SEBI (Securities and Exchange Board of India)
13. Minimum amount for Certificate of Deposit has been fixed at:
Ans: Rs. 1 Lakh
14. AML is a term mainly used in the financial and legal industries. Expand the term AML:
Ans: Anti Money Laundering
15. PIN is a number allocated to an individual and used to validate electronic transactions. Expand PIN:
Ans: Personal Identification Number
16. What is Repo rate?
Ans: It is the rate is the rate at which RBI lends money to the commercial banks.
17. What is Stale Cheque?
Ans: A cheque which is presented to a bank after 3 months from date of issue is considered as stale cheque and will often not be honored for cash or deposit at a bank.
18. What is Bancassurance?
Ans: The selling of life assurance and other insurance products and services by banking institutions.
19. The objective of KYC guidelines is to prevent banks from being used, intentionally or unintentionally, by criminal elements for money laundering or terrorist financing activities. What is the full form of KYC?
Ans: Know Your Customer (KYC)
20. Know Your Customer (KYC) guidelines are issued under:
Ans: Section 35A of the Banking Regulation Act, 1949
21. In BSBDA (Basic Savings Bank Deposit Account) the credits in a financial year does not exceed rupees:
Ans: Rs. 1 lakh
22. In BSBDA (Basic Savings Bank Deposit Account) the balance at any point of time does not exceed rupees:
Ans: Rs. 50,000
23. In BSBDA (Basic Savings Bank Deposit Account) the withdrawals and transfers in a month does not exceed rupees:
Ans: Rs. 10,000
24. At which rate RBI give loans to commercial banks?
Ans: Repo rate
25. Full form of CASA:
Ans: Current Account Saving Account
26. In what denominations Commercial Paper (CP) can be issued?
Ans: Rs. 5 lakh
27. What is the minimum denomination of Treasury bills to issue in India?
Ans: Rs. 25,000
28. Who cannot issue Certificate of Deposit (CD)?
Ans: Regional Rural Banks (RRBs) and Local Area Banks (LABs)
29. Expand ASBA:
Ans: Application Supported by Blocked Amount
30. Depositor Education and Awareness Fund (DEAF) is maintained with:
Ans: RBI

SHARE THIS
Latest
Next Post
March 7, 2016 at 3:58 AM

problem occurs when installed android application.
every time message show ...
wrong credit card / debit card no

Reply
avatar